top of page

Middelalder

centeret

Bus Hasle - Middelaldercenteret: 90 kr./person

Middelaldercentret byder på oplevelser for store og små - i al slags vejr. Gå på opdagelse på stormandsgården, i landbobebyggelsen, eller i den idylliske mølledal, få en snak med stormandsgårdens beboere, hold dig for ørene når kanonen brager eller se de små nyfødte lam.

 

Middelaldercentret omfatter også et indendørs maleværksted, udstilling og biograf.

Book en af vores guidede ture. Bemærk for alle ture gælder det:

Prisen inkluderer også entre til Bornholms Middelaldercenter og til et besøg i Hammershusudstillingen uden guide.Alle klasser får udleveret 1 eksemplar af "Velkommen til middelalderen" og "guide til Hammershus" ved indgangen eller af guiden.

 

FRA KIRKE TIL BORG

En tur til Østerlars Rundkirke og den befæstede stormandsgård på middelaldercentret

Klassetrin: Alle - tilpasses efter alder

Deltagerantal: Mellem 15 - 30 elever

Varighed: 3 timer

Mødested: Klokketårnet ved Østerlars Rundkirke

Turbeskrivelse:

En introduktion til kirkens indflydelse på middelalderens dagligliv. Turen forbinder to af øens største seværdigheder – Østerlars Rundkirke og Bornholms Middelaldercenter. 

Vi starter ved Østerlars Rundkirke. Den imponerende kirkebygning vidner om at middelalderen ikke er længere væk, end at bygninger fra en svunden tid stadig tjener det formål som de blev bygget til, for mere end 800 år siden.

Her formidles omkring kirkens indflydelse på hverdagen, om tro både før og i middelalderen. Ude og inde i rundkirken tager vi dens særpræg og de enkelte rums funktion under lup, og ser også på kirkens smukke kalkmalerier, som fortæller gode historier om middelalderens samfund, som fortsætter på middelaldercenteret.

Vi går nu til middelaldercenteret (det tager ca. 15 min.)
Her starter anden halvdel af turen, hvor vi bevæger os rundt i de rekonstruerede middelaldermiljøer, bl.a. landbobebyggelsen, vandmøllen og på stormandens gård bag palisaderne.

I dialog med eleverne kommer vi omkring dagliglivet for høj og lav i middelalderen. Stormandens festsal er udsmykket med kalkmalerier i stil med dem vi så i kirken. Inden for stormandsgårdens palisader taler vi om magtkampe mellem kirke, stormænd og konger, angreb og forsvar – og indflydelsen på almindelige menneskers liv. Gennem turen får eleverne et indblik i menneskernes hverdag i middelalderen.

Turen slutter af med en times aktiviteter på middelaldercentret, hvor eleverne sammen med formidleren får mulighed for selv at engagere sig og afprøve deres færdigheder.

OBS: Denne tur indeholder én times aktiviteter, som kan variere fra tur til tur - aktiviteterne kan f.eks. være middelalderlege, afprøvning af rustninger, skrivning med fjerpen og blæk, bueskydning eller leg med metaldetektor.

Pris: 90,- kr. pr.person

Prisen inkluderer entre til Østerlars Rundkirke (momsfri).

PÅ OPLEVELSE I MIDDELALDEREN

- tør i se, føle og lugte til middelalderen?

Klassetrin: 4. - 6. kl.

Deltagerantal: mellem 15 - 30 elever

Varighed: 3 timer

Mødested: Indgangen til Bornholms Middelaldercenter

Turbeskrivelse:
En tidsrejse rundt i bonde- og stormandsmiljøet på Bornholms Middelaldercenter. 

Turen rundt på Bornholms Middelaldercenter foregår ved hjælp af indbyggede rollespil: Formidleren lægger op til specielle historiske situationer, som eleverne dramatiserer ved hjælp af få rekvisitter. Gennem fortællingerne og de små spil får eleverne bl.a. indsigt i hvordan børnenes liv formede sig i middelalderen, hvordan børn blev opdraget, og hvad de legede i middelalderen.

I dialog med eleverne kommer formidleren omkring emner som tro og overtros indflydelse i dagliglivet, krige og magtkampe, som ændrede tilværelsen for mange, og som var grunden til bygning af forsvarsværker som befæstningen omkring vores rekonstruerede stormandsgård. I løbet af turen får eleverne også et indtryk af dagliglivet i middelalderen, klædedragterne, maden, krydderier og handel og kontakt til andre lande. Et gennemgående emne i turen er ret og straf, og turen slutter af med en retssag, hvor eleverne på egen krop får en fornemmelse af hvordan man afgjorde forskellige tvister i middelalderen.

Ved dette skift mellem fortælling og dramatisering får eleverne en levende indsigt i de forskellige sociale gruppers leveforhold i middelalderen.

Turen slutter af med én times aktiviteter på middelaldercentret, hvor eleverne sammen med formidleren får mulighed for selv at engagere sig og afprøve deres færdigheder.

 

Pris: 90,- kr. pr. person

RUNDVISNING I ØSTERLARS RUNDKIRKE

Klassetrin: Alle - tilpasses efter alder.

Deltagerantal: Mellem 15 - 30 elever

Varighed: 1 time

Mødested: Klokketårnet ved Østerlars Rundkirke

Turbeskrivelse:
På opdagelse i Bornholms største rundkirke – et imponerende vidne om Bornholms spændende middelalderhistorie.

Den imponerende kirkebygning vidner om, at middelalderen ikke er længere væk, end at bygninger fra en svunden tid, stadig tjener det formål som de blev bygget til, for mere end 800 år siden.

Guiden, klædt i middelalderdragt, tager jer med på opdagelse i og omkring kirken og fortæller om kirkens indflydelse på hverdagen i middelalderen, og om tro både før og i middelalderen. Ude og inde i rundkirken tager vi dens særpræg og de enkelte rums funktion under lup, og ser også på kirkens smukke kalkmalerier, som fortæller gode historier om middelalderens forestillingsverden og religiøsitet.

Pris: 65,- kr. pr. person

RUNDVISNING PÅ MIDDELALDERCENTERET

Opdagelsestur i det levende middelaldermiljø på Bornholms Middelaldercenter

Klassetrin: Alle - tilpasse efter alder.

Deltagerantal: mellem 15 - 30 elever

Varighed: 2 timer

Mødested: Indgangen til Bornholms Middelaldercenter

Turbeskrivelse:
Opdagelsestur i det levende middelaldermiljø på Bornholms Middelaldercenter

Denne to timers rundvisning giver en god introduktion til Bornholms Middelaldercenter – og til middelalderen generelt. Der fortælles om de rekonstruerede middelalderbygninger i landbobebyggelsen og på stormandsgården, og om det dagligliv, der ville have udspillet sig i sådanne huse.

Vi får et levende indtryk af middelalderens Bornholm. Hvordan var det at leve på det tidspunkt? Hvordan var samfundet opbygget? I vil også finde ud af, at forholdene på Bornholm var anderledes end i resten af Danmark.

Turen slutter af med en times aktiviteter på middelaldercentret, hvor eleverne sammen med formidleren får mulighed for selv at engagere sig og afprøve deres færdigheder. 

Obs: Denne tur indeholder én times aktiviteter, som kan variere fra tur til tur - aktiviteterne kan f.eks. være middelalderlege, afprøvning af rustninger, skrivning med fjerpen og blæk, bueskydning eller leg med metaldetektor. 

Pris: 80,- kr. pr. person

SPØGER DET PÅ STORMANDSGÅRDEN?

Stemningsfuld aftentur på middelaldercentret

Klassetrin: 5.-6. kl.

Deltagerantal: mellem 15 - 30 elever

Varighed: 2 timer

Mødested: Indgangen til Bornholms Middelaldercenter

Turbeskrivelse:
Er I til gys og gru? Så er denne stemningsfulde og intense aftentur i skumringstiden lige noget for jer. 

En stemningsfyldt aftentur på Bornholms Middelaldercenter. Med flagermuslygter i hænderne drager gruppen ud på en 2-timers fortælling om spøgelser, eventyr og folketro. Vi bevæger os rundt i det rekonstruerede middelalderområde på Bornholms Middelaldercenter, og gør bl.a. stop ved den hellige kilde, gabestokken og galgebakken.

Tror jeg på spøgelser? - Hvad er overtro, og er jeg overtroisk?
I dialog med børnene kommer formidleren ind på emner som naturens varsler, folketroens ritualer m.m. Hvordan forsøgte man f.eks. at gardere sig mod ulykke i middelalderen? Oplevelsen bliver mere og mere intens som mørket sænker sig, og bringer tanker frem som: Tror jeg selv på spøgelser? Er jeg også overtroisk? Hvad tror jeg på, og hvorfor? Hvorfor så menneskerne i middelalderen anderledes på ting end vi gør i dag?

Til sidst når gruppen frem til stormandens befæstede gård, hvor formidleren fortæller en historie inde i de stemningsfulde lokaler i køkkenhuset eller stormandens festsal.

OBS: Da denne tur foregår om aftenen anbefales det at I altid har varmt vind- og vandtæt tøj med i rygsækken, hvis ikke I har det på.

Mange bliver overrasket over den store temperaturforskel, der kan være fra den ene ende af øen til den anden. 
Da turene om dagen indeholder aktiviteter, skal der lige gøres opmærksom på, at denne tur ikke indeholder aktiviteter.

Pris: 90,- kr. pr. person

 

 

bottom of page